Opret buffere

En buffer er et område, der dækker en given afstand fra et punkt, en linje eller et områdeobjekt.

Buffere benyttes typisk til at oprette områder, der kan underkastes yderligere analyse ved hjælp af et værktøj, som f.eks. Overlay Layers. Hvis spørgsmålet f.eks. lyder: "Hvilke bygninger ligger inden for en kilometer fra skolen?", kan svaret findes ved at oprette en buffer på 1 km rundt om skolen og bruge værktøjet Overlay Layers til at integrere bufferen med det lag, der indeholder aftryk af bygninger. Det endelige resultat er et lag med de bygninger, der ligger inden for 1 km fra skolen.

Hvis feltet Brug aktuel kortudstrækning er markeret, er det kun objekterne, der er synlige inden for den aktuelle kortudstrækning, der medtages i bufferen. Hvis feltet ikke er markeret, medtages alle objekter i inputlaget i bufferen, også selvom de befinder sig uden for den aktuelle kortudstrækning.

Vælg lag, der indeholder objekter, der skal placeres i bufferen

Punkt-, linje eller områdeobjekter, der skal placeres i bufferen.

Ud over at vælge et lag fra dit kort kan du vælge Vælg Living Atlas-analyselag eller Vælg analyselag nederst på rullelisten. Dette åbner et galleri med en samling lag, der er nyttige til mange analysetyper.

Indtast bufferstørrelse

Du kan indtaste en enkelt afstandsværdi eller flere -værdier ved at adskille hver værdi med et mellemrum. Du kan også angive en attribut for det inputlag, der indeholder afstandsværdien, ved at klikk epå Felt.

Indstillinger

Vælg, hvordan overlappende buffere skal håndteres. For enhver buffer, der er placeret oven på en anden buffer, kan du bevare de områder, de har til fælles (Overlap), eller de kan kombineres (Opløs).

Når du bruger flere afstande, kan du vælge, hvordan afstanden fra den sidste bufferafstand skal vises, f.eks. hvis afstandene er 10 og 14:

• Hvis du vælger Ringe, vil det resultere i buffere, der går fra 0 til 10 og fra 10 til 14.
  • Hvis du vælger Plader, vil det resultere i buffere, der går fra 0 til 10 og fra 0 til 14.

Indstillinger

Vælg, hvordan overlappende buffere skal håndteres. For enhver buffer, der er placeret oven på en anden buffer, kan du bevare de områder, de har til fælles (Overlap), eller de kan kombineres (Opløs).

Når du opretter en enkelt buffer omkring områdeobjekter (der angives én afstand), kan du vælge, om det objekt, der placeres i bufferen, skal medtages eller udelukkes i resultatbufferen.

Når du bruger flere afstande, kan du vælge, hvordan afstanden fra den sidste bufferafstand skal vises, f.eks. hvis afstandene er 10 og 14:

• Hvis du vælger Ringe, vil det resultere i buffere, der går fra 0 til 10 og fra 10 til 14.
  • Hvis du vælger Plader, vil det resultere i buffere, der går fra 0 til 10 og fra 0 til 14.

Indstillinger

Vælg, hvordan overlappende buffere skal håndteres. For enhver buffer, der er placeret oven på en anden buffer, kan du bevare de områder, de har til fælles (Overlap), eller de kan kombineres (Opløs).

Når du opretter en enkelt buffer omkring linjer (der angives én afstand), kan du vælge, hvilken side af linjen der skal placeres i bufferen. Du vil typisk vælge begge sider. Venstre og højre bestemmes, som om du gik fra den første x,y-koordinat for linjen (startkoordinaten) til den sidste x,y-koordinat for linjen (slutkoordinaten). Hvis du vælger venstre og højre, betyder det ofte, at du ved, at linjeobjekterne blev oprettet og lagret i en bestemt retning (f.eks. mod eller med strømmen i et flodsystem). Ved linjeslutningerne kan bufferen rundes (Rund) eller føres lige over (Flad).

Når du opretter flere buffere (mere end én afstand), kan du vælge, hvordan afstanden fra den sidste bufferafstand skal vises, f.eks. hvis afstandene er 10 og 14:

• Hvis du vælger Ringe, vil det resultere i buffere, der går fra 0 til 10 og fra 10 til 14.
  • Hvis du vælger Plader, vil det resultere i buffere, der går fra 0 til 10 og fra 0 til 14.

Indstillinger

Når du har valgt et lag, der skal placeres i bufferen, kan du vælge, hvordan overlappende buffere skal håndteres. For enhver buffer, der er placeret oven på en anden buffer, kan du bevare de områder, de har til fælles (Overlap), eller de kan kombineres (Opløs). Desuden kan du angive, hvordan flere afstande skal vises. For lag med linjeobjekter kan du vælge, hvilken side af linjen der skal placeres i bufferen. For lag med områdeobjekter kan du vælge, om det objekt, der placeres i bufferen, skal medtages eller udelukkes i resultatbufferen.

Navn på resultatlag

Dette er navnet på det lag, som oprettes i Mit indhold og føjes til kortet. Standardnavnet er baseret på navnet på værktøjet og navnet på inputlaget. Hvis laget allerede findes, vil du blive bedt om at angive et andet navn.

Ved hjælp af rullelisten Gem resultat i kan du angive navnet på en mappe i Mit indhold, hvor resultatet skal gemmes.