Berika lager

Det här verktyget berikar dina data genom att hämta fakta om människor, platser och företag som omger dina dataplatser, och det ger dig också möjlighet att svara på nya frågor om platser som inte kan besvaras med enbart kartans hjälp. Till exempel: Vilket slags människor bor här? Vad tycker människor om att göra i det här området? Vad har de för vanor och livsstilar? Vilka slags företag finns i området?

Resultatet blir ett nytt lager som innehåller all demografisk och geografisk information från de angivna datasamlingarna. Den nya informationen läggs till som fält i tabellen.

Om Använd aktuell kartutbredning markeras, berikas endast de geoobjekt i indatalagret som visas i den aktuella kartutbredningen. Om alternativet inte markeras, berikas alla geoobjekt i indatalagret, även om de ligger utanför den aktuella kartutbredningen.

Välj lager som ska berikas med nya data.

Punkt-, linje- eller områdeslagret som ska berikas med nya attributdata.

Förutom att välja ett lager på din karta kan du välja Välj analyslager i världsatlasen eller Välj analyslager, som du hittar längst ned i listrutan. Då öppnas ett galleri med en samling lager som kan vara praktiska att använda vid många analyser.

Berikningsvariabler

Klicka på Välj variabler för att öppna Databläddraren. Med Databläddraren kan du hitta och välja berikningsvariabler, antingen enskilt eller i samlingar.

En region väljs automatiskt baserat på dina data. Du kan välja en annan region om dina data täcker mer än ett land.

Berikningsvariablerna är ordnade i datasamlingar för att underlätta åtkomsten. När du väljer en datasamling visar webbläsaren några av de mest populära berikningsvariablerna i samlingen. Under Fortsätt bläddra visas även kategorierna inom samlingen. Inom varje kategori kan du välja hela underkategorier, eller gå mer på djupet i en underkategori och välja individuella berikningsvariabler. Du kan även använda sökrutan om du vill hitta en specifik variabel inom en kategori.

När du väljer variabler som ska tas med i berikningen läggs de till i kundvagnen i hörnet av Databläddraren. Använd den här kundvagnen om du vill hålla reda på hur många variabler som du har valt.

Varje vald variabel läggs till som ett fält i resultatlagret.

Definiera områden att berika

Definiera området runt dina indatapunkter eller linjer som ska berikas genom att använda ett avstånd med raka linjer eller valt färdläge. För ett avstånd som avser rakaste vägen (flygvägen) kan du ange ett värde upp till 1 609 kilometer (1 000 engelska mil). Färdlägena går endast att använda när ditt indatalager innehåller punkter. Vilka färdlägen som är tillgängliga avgörs av organisationens administratör. När du använder något av färdlägena görs mätningarna längs vägar eller gångvägar med hänsyn till tillämpliga regler, till exempel enkelriktade gator eller otillåtna svängar. När du har valt läge och mått anger du en varaktighet eller ett avstånd på upp till 5 timmar (300 minuter) eller 482,8 kilometer (300 engelska mil).

Om Returnera resultat som begränsningsområden är markerat kommer det resultat som returneras att vara områdesgeoobjekt som definieras av tids- eller avståndsvärdena ovan. Om alternativet inte är markerat kommer resultaten som returneras att vara punktgeoobjekt.

Resultatlagrets namn

Det här är namnet på lagret som skapas i Mitt innehåll och läggs till i kartan. Standardnamnet baseras på verktygets namn och indatalagrets namn. Om lagret redan finns uppmanas du att ange ett annat namn.

Om du använder listrutan Spara resultat i kan du ange namnet på en mapp i Mitt innehåll där resultatet ska sparas.