Hitta hotspots

Med verktyget Hitta hotspots kan du fastställa om det finns statistiskt signifikanta kluster i det geografiska mönstret för dina data.

Verktyget Hitta hotspots hjälper dig besvara de här frågorna med säkerhet.

Till och med slumpmässiga geografiska mönster uppvisar någon grad av klustring. Det är dessutom naturligt för våra ögon och hjärnor att försöka hitta mönster även när det inte finns några. Därför kan det vara svårt att veta om mönstren i dina data är resultatet av verkliga geografiska processer eller slumpen. Detta är orsaken till att forskare och analytiker använder statistiska metoder som Hitta hotspots (Getis-Ord Gi*) för att mäta geografiska mönster. När du hittar statistiskt signifikant klustring i dina data har du värdefull information. Om du vet var och när klustring uppstår kan det ge viktiga ledtrådar om processerna som leder till de mönster du ser. Kunskapen om att till exempel bostadsinbrott är betydligt högre i vissa grannskap kan vara avgörande för att ta fram effektiva förebyggande strategier, fördela polisens knappa resurser, starta bevakningsprogram, bemyndiga större polisundersökningar eller identifiera möjliga gärningsmän.

Välj det lager som hotspots ska beräknas för

Det punkt- eller områdeslager som hotspots och coldspots ska hittas i.

Hitta kluster med hög och låg

Den här analysen besvarar frågan: Var klustras höga och låga värden geografiskt?

Om dina data utgörs av punkter och du väljer Punktantal, analyserar verktyget den geografiska ordningen av punktgeoobjekten för att besvara frågan: Var har punkterna oväntat bildat kluster eller spridits ut?

Om du väljer ett fält analyserar verktyget den geografiska ordningen för värden som kopplas till varje geoobjekt för att besvara frågan: Var har de höga respektive låga värdena bildat kluster?

Räkna punkter inom

Standardalternativet är att räkna punkter inom ett fisknätsrutnät som skapats av verktyget baserat på dina punktdata. Du kan också ange ett områdeslager (normalt sett visar dessa administrativa rapporterande distrikt, till exempel folkräkningsdistrikt eller kommun- eller länsgränser) för att besvara frågan: Med tanke på antalet punkter inom varje områdesgeoobjekt, finns det platser med statistiskt signifikanta geografiska kluster med högt eller lågt punktantal?

Definiera var punkter är möjliga

Du kan rita eller ange ett lager som definierar var incidenter är möjliga för att besvara frågan: Finns det några platser inom området eller områdena med oväntat höga eller låga punktkoncentrationer?

Områdesgeoobjekten du ritar eller geoobjekten i det områdeslager du anger bör definiera var punkterna kan tänkas uppstå. Rita områdena genom att klicka på ritknappen och sedan klicka på kartan för att skapa ett områdesgeoobjekt. Om du vill rita fler områden klickar du på ritknappen igen och klickar sedan på en plats på kartan för att fortsätta.

Dela med

Ibland kan du vilja analysera mönster som tar hänsyn till underliggande distributioner. Om dina punkter till exempel representerar brott och du dividerar med den totala befolkningen, skulle detta resultera i en analys av antalet brott per capita i stället för obearbetade brottssifror. Att välja ett attribut att dividera med kallas ofta normalisering.

Om du väljer Esri Population geoberikas varje områdesgeoobjekt med befolkningsvärden som sedan används som attributet att dividera med. Det här alternativet kostar krediter.

Resultatlagrets namn

Ange ett namn för lagret som skapas i Mitt innehåll och läggs till i kartan. Resultatlagret visar statistiskt signifikanta kluster med höga och låga värden eller punktantal. Om lagrets namn redan finns uppmanas du att byta namn på det.

Om du använder listrutan Spara resultat i kan du ange namnet på en mapp i Mitt innehåll där resultatet ska sparas.