Opprett buffere

En buffer er et område som dekker en gitt avstand fra et punkt-, linje- eller områdegeoobjekt.

Buffere brukes vanligvis til å opprette områder som kan analyseres ytterligere ved hjelp av verktøy, for eksempel Legg lag oppå. Hvis for eksempel spørsmålet er "Hvilke bygninger ligger innenfor 1,6 kilometer fra skolen?", finner du svaret ved å opprette en buffer på 1,6 kilometer rundt skolen og ved hjelp av Legg over lag-verktøyet legge laget som inneholder avmerkede bygninger, over bufferen. Sluttresultatet er et lag som inneholder de bygningene som ligger innenfor 1,6 kilometer fra skolen.

Hvis det er merket av for Use current map extent, er det kun geoobjektene som vises i gjeldende kartvisning, som bufres. Hvis det ikke er merket av for dette alternativet, blir alle geoobjektene i analyselaget bufret, selv om de befinner seg utenfor gjeldende kartutstrekning.

Angi bufferstørrelse

Du kan angi en eller flere avstandsverdier. Sett inn et mellomrom mellom hver verdi. Du kan også angi et attributt på analyselaget som inneholder avstandsverdien, ved å klikke på Felt.

Alternativer

Angi hvordan du vil at overlappende buffere skal håndteres. Hvis en buffer er oppå en annen buffer, kan områdene som er felles for begge, beholdes (overlappe) eller slås sammen (løses opp).

Når du bruker flere avstander, kan du velge hvordan du vil vise avstanden fra den siste bufferavstanden. Hvis for eksempel avstandene er 10 og 14:

• Velger du Ringer, gir det buffere som går fra 0 til 10 og 10 til 14.
  • Velger du Disker, gir det buffere som går fra 0 til 10 og 0 til 14.

Alternativer

Angi hvordan du vil at overlappende buffere skal håndteres. Hvis en buffer er oppå en annen buffer, kan områdene som er felles for begge, beholdes (overlappe) eller slås sammen (løses opp).

Når du oppretter en enkelt buffer rundt geoobjektsområder (det angis én avstand), kan du velge om geoobjektet som bufres, skal inkluderes eller ekskluderes i resultatbufferen.

Når du bruker flere avstander, kan du velge hvordan du vil vise avstanden fra den siste bufferavstanden. Hvis for eksempel avstandene er 10 og 14:

• Velger du Ringer, gir det buffere som går fra 0 til 10 og 10 til 14.
  • Velger du Disker, gir det buffere som går fra 0 til 10 og 0 til 14.

Alternativer

Angi hvordan du vil at overlappende buffere skal håndteres. Hvis en buffer er oppå en annen buffer, kan områdene som er felles for begge, beholdes (overlappe) eller slås sammen (løses opp).

Når du oppretter en enkelt buffer rundt linjer (det angis én avstand), kan du velge hvilken side av linjen som skal bufres. Du velger vanligvis begge sidene. Venstre og høyre fastsettes som om du går fra den første x/y-koordinaten for linjen (startkoordinaten) til den siste x/y-koordinaten for linjen (sluttkoordinaten). Når du velger venstre eller høyre, betyr det vanligvis at du vet at linjegeoobjektene ble opprettet og lagret i en bestemt retning (for eksempel oppstrøms eller nedstrøms i et elvenettverk). På slutten av linjene kan bufferen være avrundet (rund) eller tvers over (flat).

Når du oppretter flere buffere (flere avstander), kan du velge hvordan du vil vise avstanden fra den siste bufferavstanden. Hvis for eksempel avstandene er 10 og 14:

• Velger du Ringer, gir det buffere som går fra 0 til 10 og 10 til 14.
  • Velger du Disker, gir det buffere som går fra 0 til 10 og 0 til 14.

Navn på resultatlag

Dette er navnet på laget som opprettes i Mitt innhold og legges til kartet. Standardnavnet er basert på analysetypen og navnet på analyselaget. Hvis laget finnes allerede, blir du bedt om å bekrefte at du vil overskrive det.

Bruk rullegardinlisten Save result in til å angi navnet på en mappe i Mitt innhold som resultatet skal lagres i.